Skip to main content
Tips van de Buren

4 redenen waarom je een relatiegeschenk wil sturen

Heb jij weleens een relatiegeschenk naar iemand gestuurd? Of twijfel je waarom je überhaupt een relatiegeschenk zou moeten sturen? Er moet natuurlijk helemaal niks, maar hieronder hebben we 4 redenen op een rijtje gezet wanneer een relatiegeschenk een goed idee kan zijn.

Relatiegeschenken

1. Relaties vinden het fijn om iets te krijgen

Oké, deze is misschien wat cliché, maar door een relatie iets te geven, laat je zien dat je deze persoon echt waardeert. Niet alleen voelt de ander zich gewaardeerd, het geeft tegelijkertijd een fijn gevoel. En zeg nou zelf, een cadeau krijgen is toch altijd leuk? En er eentje aan een ander geven, zorgt dat jij als gever dat fijne gevoel ook ervaart.

In de maanden voor kerst staat de ontwikkeling van een speciaal relatiegeschenk voor onze klanten dagelijks in onze planning. Zo stuurden wij vorig jaar in december een adventskalender naar een aantal van onze opdrachtgevers. Deze werd erg goed ontvangen en we hebben er leuke reacties op gekregen: onze klanten blij en wij dus ook! Maar denk niet alleen aan blije relaties: collega’s kun je op zo’n manier natuurlijk ook bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar.

Adventskalender Ontwerpstudio Karel&Linda

Maar niet alleen voor onze relaties maken we iets speciaals, ook voor klanten van onze opdrachtgevers steken we de handen graag uit de mouwen. Een mooi voorbeeld hiervan is het geschenk dat we maakten voor Hazera, een internationaal zaadveredelingsbedrijf.

De eisen voor het eindejaarsgeschenk hadden te maken met de toen geldende coronaregels (hygiënische verpakking) en dat het geschikt moest zijn voor verschillende typen medewerkers binnen het bedrijf. We ontwierpen opvallende wikkels en een verpakking voor een set heerlijke chocoladerepen, waardoor dit presentje letterlijk goed in de smaak viel 😉

Hazera Chocoladeverpakking

2. Door het geven van een relatiegeschenk creëer je wederkerigheid

Wanneer je een relatie iets schenkt, is de kans groter dat hij of zij ook iets terug wil doen. Deze persoon zal bijvoorbeeld sneller geneigd zijn om een product of dienst bij je af te nemen en kan hierdoor misschien ook het gevoel krijgen dat ze iets terug moeten doen. Dit alles draait om het principe wederkerigheid van Cialdini.

Een goed voorbeeld van dit principe zijn de gratis gadgets die je meestal op een beurs krijgt. Met een deel van ons team waren we op de Sign & Print beurs in Gorinchem, waar we aan de praat raakten met medewerkers van Print.com (heb je hun gave graphics wel eens gezien?).

Na het gesprek kregen we een goodiebag mee met hierin een aantal cadeautjes waar een ontwerper blij van wordt: een notitieblok, pen, custom flesje water en een kortingsvoucher. Als klap op de vuurpijl kon je bij hun stand een verse stroopwafel halen met het logo van het bedrijf erin gebrand.

Door relatiegeschenken als deze weg te geven en in de tas als extraatje nog een kortingscode toe te voegen, geef je mensen het gevoel dat ze iets terug moeten geven. Door de kortingsvoucher maak je het voor mensen ook nog eens aantrekkelijker om iets aan te schaffen bij het bedrijf.

3. Relatiegeschenken hoeven niet duur te zijn, dus waarom stuur je niet eens iets?

Het hangt er natuurlijk vanaf wat voor soort relatiegeschenk je kiest (er is zoveel mogelijk!), maar over het algemeen is het maken en versturen van een relatiegeschenk relatief goedkoop ten opzichte van bijvoorbeeld een grote marketing campagne.

Een simpel voorbeeld: je laat een pen bedrukken met jouw logo, deze belandt vaak op verschillende plekken. Mensen gebruiken de pen, lenen hem uit en laten hem ergens zwerven totdat iemand anders hem weer meeneemt. Uiteindelijk komen hierdoor veel meer mensen in aanraking met jouw merk dan je aanvankelijk dacht. En dat voor een niet al te hoge prijs!

4. Met een relatiegeschenk val je op

Door iets creatiefs te bedenken en te versturen, worden mensen verrast en valt je bedrijf of actie lekker op. Je bent hierdoor vaak sneller geneigd om de verrassing met anderen te delen, zowel via mond-tot-mond reclame als op social media. Ook hierdoor komen nieuwe mensen weer in aanraking met jouw merk.

Dat je met een relatiegeschenk kunt opvallen, daar weet Natec Sunergy in Den Bosch alles van. Vorig jaar maakten we een adventskalender in de vorm van een kerstboom. Nu hoor ik je denken: dat is toch niet zo bijzonder? Had je het hierboven ook niet over zo’n ding?

Het bijzondere van deze kalender was dat hij maar liefst 1,5 meter hoog was! Hij was gevuld met allerlei lekkere dingen om de kerstdagen mee door te komen. Klanten kregen een grote, feestelijke doos met onderdelen, inclusief instructies om hem stevig in elkaar te zetten. Valt wel lekker op, dachten we zo 😉

Kortom: Genoeg redenen om een relatiegeschenk te laten maken! En daar helpen wij je natuurlijk graag mee

 

Natec Kerstgeschenk

Laat je eigen relatiegeschenk of eindejaarscadeau maken

Zoals je al zag, hebben we de afgelopen jaren al heel wat verschillende relatiegeschenken bedacht en gemaakt met en voor onze klanten. Maar ook voor relaties van onze eigen studio hebben we al heel wat producten gemaakt. We zullen ze niet allemaal benoemen, maar vogelhuisjes, oliebol-baksets, bierviltjes en Japanse boompjes zijn de revue al gepasseerd.

Wil jij ook een persoonlijk relatiegeschenk laten maken, passend bij jouw visie en bedrijf? Wij helpen je hier graag bij! We denken graag met je mee over wat je aan jouw klanten of collega’s kunt geven en hoe je ze kunt verrassen. Mag hier bijvoorbeeld een leuk kaartje bij? Of wil je juist een digitaal bedankje versturen? En een custom verpakking, heb je daar al aan gedacht? Zomaar wat kleine voorbeelden waarmee je jouw relatiegeschenk, nét die persoonlijke touch kunt geven. Dus waar wacht je nog op?