Skip to main content
Tips van de Buren

6 stappen tot een effectieve social media campagne

Een dag zonder social media, je kunt het je bijna niet meer voorstellen. Voor bedrijven een interessant gegeven om op deze verslaving in te spelen met een pakkende campagne. Toch is het nog niet zo eenvoudig om via sociale kanalen een goede campagne te runnen. In de visuele jungle van social media kom je dagelijks enorm veel content tegen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de algoritmes die jouw content verbergen! We laten je een aantal stappen zien die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je met jouw verhaal de juiste mensen bereikt.
Social media campagne - visuele jungle

Stap 1: Bepaal het doel van jouw social media campagne

Om te beginnen is het belangrijk om jezelf af te vragen wat je precies wil bereiken met je social media campagne. Wat is je doel? Wil je graag meer naamsbekendheid of ben je op zoek naar nieuw personeel? Streef je naar 3.000 volgers, of zou je graag meer willen verkopen?

Zorg er vooral voor dat je een reëel doel stelt. Je kunt eventueel kleinere subdoelen stellen die je helpen een groter doel te bereiken. Vraag jezelf bij ieder (sub)doel dat je stelt, af hoe je hem zou kunnen meten. Neem bijvoorbeeld die 3.000 volgers. Wanneer je dit aantal hebt bereikt, kun je gemakkelijk meten dat je je doel behaald hebt. Is jouw doel nieuw personeel werven? Bepaal dan bijvoorbeeld hoe veel nieuwe mensen je graag zou willen. Hang er voor jezelf ook een deadline aan. Wanneer wil je jouw doel bereikt hebben? Kortom, formuleer je doel zo specifiek mogelijk en zorg ervoor dat het haalbaar en meetbaar is.

Stap 2: Verdiep je in je doelgroep

De tweede stap is het vinden van een doelgroep die aansluit bij je doel. Wat hierbij kan helpen, is het ontwikkelen van persona’s. Dit is een gedetailleerde omschrijving van de ideale gebruiker van jouw product of dienst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geslacht, opleiding, leeftijd, interesses, behoeftes, werk en locatie. Hoe meer aspecten je van je doelgroep omschrijft, hoe scherper het beeld van jouw doelgroep wordt.

Stap 3: Kies de sociale kanalen voor jouw campagne

De volgende stap in het verhaal is het bepalen van je social media kanalen. Welke zijn er geschikt om je doelgroep te bereiken? Hierbij is het belangrijk om te weten wat het is dat je doelgroep bij je verhaal betrekt. Is het verbonden met een bepaalde leeftijdscategorie of betreft het juist het vakgebied waarin ze werkzaam zijn? Wanneer je jongeren tussen de 18 en 29 jaar wil bereiken, boek je waarschijnlijk het meeste succes op Snapchat. Maar is je doel juist om mensen binnen de retailsector aan te spreken, dan zijn Facebook en Instagram weer betere opties. Dit laat wederom het belang zien van het kennen van je doelgroep. Door te weten op welk kanaal jouw doelgroep zich bevindt, kun je doelgericht adverteren en het meest uit jouw social media campagne halen.

Goed om te weten: er is nooit één beste optie. Kies daarom een aantal kanalen uit, om te beginnen twee à drie verschillende. Begin niet met meer, je wil immers het overzicht behouden. Het aantal kanalen kun je altijd nog uitbreiden, mocht dat nodig zijn.

Stap 4 (optioneel): Bepaal het budget voor je social media campagne

Wil je op een effectieve manier ook mensen buiten je directe social media netwerk bereiken, dan kun je overwegen aan de slag te gaan met betaald adverteren. Dit kan voor ieder budget: van een paar euro voor een advertentie van bepaalde tijd, tot honderden euro’s per dag. Start met een klein budget en ga pas verhogen wanneer de resultaten goed zijn. Door te adverteren, kun je algoritmes ontwijken en de zichtbaarheid van je social media campagne vergroten. Daarnaast kun je heel specifiek jouw doelgroep bereiken. Win-win dus!

Stap 5: Maak een planning en creëer content

Contentkalender

Nu je weet wat je wil bereiken op welk kanaal en voor wie, kun je aan de slag met je content. Wat wil je precies gaan communiceren? Haak in op de behoeftes, wensen en problemen van je doelgroep zodat die zich betrokken voelt bij wat je doet.

Geen idee hoe je dit aan moet pakken? Google is your best friend. Je hoeft immers het wiel niet opnieuw uit te vinden. Ga op zoek naar inspiratie en kijk naar hoe succesvolle concurrenten social media campgnes inzetten. Bedenk ook wanneer je op welk van je gekozen social media kanalen content gaat plaatsen. Maak een advertentieplanning. Beschrijf al deze informatie in een contentkalender om zo structuur aan te brengen in je campagne.

Aparte content per kanaal

Het is ook belangrijk om per kanaal aparte content te creëeren. Zo is Instagram bijvoorbeeld een stuk visueler ingericht dan LinkedIn, en kun je bij de één wél een link achter een afbeelding plaatsen en bij de ander niet. Ook je manier van aanspreken moet verschillen per kanaal. Om maar even bij LinkedIn en Instagram te blijven, op het ene kanaal heb je te maken met professionals en bij de andere met positiviteitszoekers en influencers. Beide benader je op een andere manier. Stem je content dus goed af op je kanaal.

Maken maar!

Zodra je contentkalender compleet is en je de doelgroep per kanaal hebt bekeken, kun je aan de slag met het creëren van je content. Hoe kun je de boodschap het beste overbrengen, wat wordt je tone-of-voice?

Over het algemeen heb je op social media te maken met een casual scrollend publiek. Er is immer zó veel te vinden, dat alles rustig bekijken er voor velen niet in zit. Zorg er daarom voor dat je advertenties de aandacht trekken zodat je publiek er even stilstaat. Maak ze lekker visueel (bewegend is nog beter!) en vooral niet te complex. Voeg maximaal één call-to-action toe aan je bericht.

Je publiek moet daarnaast ook niet het idee krijgen dat het bekijken van je bericht tijdverspilling is geweest. Zorg dat je bericht van toegevoegde waarde is en dat je publiek verveeld raakt: dan haken ze alsnog af.

Blijf ze prikkelen door regelmatig nieuwe content te creëren. Het is van belang dat je content een consistente uitstraling heeft: het moet allemaal goed bij elkaar passen en een eenheid vormen. Je wil immers dat je herkend wordt aan je tone-of-voice en je huisstijl. Kortom: houd het simpel en visueel, én wees gevarieerd en consistent.

Stap 6: Test en meet, en doe dat nog heel veel een keer

Meet de resultaten van je social media advertenties, zodat je hier gebruik van kunt maken wanneer je nieuwe content voor je campagne gaat creëren. Wat werkt wel en wat werkt er niet om je publiek te bereiken? Daarnaast laten deze statistieken zien of je je doel(en) hebt bereikt of niet. Gebruik hiervoor Google Analytics en de statistieken van het kanaal zelf. Analyseer en leer!

Toch liever iemand die met je meedenkt?

Is een social media campagne iets voor jou, maar weet je niet waar je moet beginnen of heb je geen inspiratie? Kom eens bij ons op de koffie, dan laten we je zien wat mogelijk is. En wedden dat ze jou gaan onthouden?