Skip to main content
Tips van de Buren

7 tips voor een professionele PowerPoint

Iedereen kan met PowerPoint werken en met dit programma een toffe presentatie maken. Althans, dat denken we. In de praktijk valt dat nog best tegen en zien we presentaties met veel teksten, drukke slides en lay-outs waar we kromme tenen van krijgen. Gelukkig kun je met een paar aanpassingen een presentatie maken die er visueel aantrekkelijk uitziet en die bijdraagt aan het verhaal dat je wil vertellen.

Begin altijd met het formuleren van doelstellingen en de verhaallijn en ga daarna pas over tot het vullen van de presentatie. Je wil in de eerste plaats je verhaal vertellen, PowerPoint is slechts een hulpmiddel om dat verhaal te ondersteunen. Heb je de doelgroep en doelstelling van je verhaal bepaald? Dan ga je verder met het verzamelen van het materiaal voor je presentatie. Zoek de inhoud bij elkaar, schrijf de tekst en zorg voor passend of verrassend beeldmateriaal dat jouw verhaal ondersteunt.

1: Zorg voor korte, bondige PowerPoint slides

Zorg dat je per slide maar één boodschap overbrengt. Zet dus niet te veel tekst op je dia’s, maar probeer teksten zoveel mogelijk in te korten tot korte en bondige bullet points. Gebruik maximaal 6 punten per slide. Heb je hier niet genoeg aan? Verdeel ze dan over meerdere slides. Wissel tekstpagina’s af met dia’s waarop grote afbeeldingen of quotes staan die jouw verhaal ondersteunen, zodat het geheel niet saai wordt.

2: Visualiseer je data met grafieken en infographics

Wanneer je data wil laten zien in jouw presentatie, is het duidelijker om deze in een mooie grafiek of infographic te visualiseren, dan door losse tekst op een slide te plaatsen. Het kost waarschijnlijk iets meer tijd om te realiseren, maar je data zal sneller begrepen worden door jouw publiek.

Infographic-db
infographic CareNet

3: Maak je screenshots interessanter

Schema’s, diagrammen en screenshots zorgen vaak voor een saaie, droge slide met veel onnodige details. Terwijl deze afbeeldingen juist erg belangrijk kunnen zijn in jouw verhaal. Een handige oplossing hiervoor is het verwerken van de beelden in een mooie afbeelding. Je kunt schema’s en screenshots namelijk mooi plaatsen in bijvoorbeeld een iPad, laptop of magazine. Zo krijgen ze net wat meer aandacht!

4: Blijf consistent in je lay-out

Maak een presentatie op basis van je huisstijl of ontwerp een eigen stijl voor je presentatie, zodat elke slide professioneel overkomt. Dit houdt in dat je gebruik maakt van dezelfde lettertypes, kleuren, iconen, vormentaal en stijl van de afbeeldingen. Standaard is de achtergrond van een PowerPoint wit, wij zouden aanraden om de achtergrond van je presentatie een donkerdere kleur te geven zodat je toeschouwers je bullet points beter kunnen lezen en je foto’s mooier uitkomen. Scheelt ook weer hoofdpijn bij je publiek!

5: Maak gebruik van bewezen lettertypes

Niets is zo erg als een onleesbare slide. Mensen willen je goed kunnen volgen als ze naar jouw verhaal luisteren. Goed leesbare letters zijn daarbij cruciaal. Maak dus gebruik van grote, duidelijke en strakke lettertypes die standaard op je computer aanwezig zijn of gebruik een lettertype van Google Fonts. Wanneer je tekst over een afbeelding plaatst, zorg dan dat beiden nog goed zichtbaar zijn.

Comedian Don McMillan bespreekt de meest gemaakte fouten in PowerPoint

David Phillips uit Zweden legt uit wat je niet moet doen in een PowerPoint

6: Zorg dat het beeld van goede kwaliteit is

Gebruik altijd afbeeldingen met een hoge resolutie en pas op met het vullen van je slides met illustraties. Hierdoor komt je PowerPoint template al snel minder professioneel  over. Zorg er altijd voor dat je een afbeelding toevoegt die je boodschap ondersteunt.

7: Gebruik niet te veel animaties

Zorg dat animaties in je PowerPoint niet afleidend of kinderachtig zijn. Maak alleen gebruik van een animatie als je ergens de nadruk op wilt leggen. Een simpel fade-effect om naar een volgende slide te gaan, is meestal al ruim voldoende. Wil je direct vanaf het begin van je presentatie de aandacht van je publiek? Wij kunnen je helpen met een toffe intro animatie zodat je presentatie knallend van start gaat!

Hulp nodig?

Je krijgt maar één kans om je goed te presenteren voor het publiek in de zaal. Zorg er dus voor dat je die kans benut en kom professioneel over. Het is zonde van je tijd als mensen wegdromen tijdens je verhaal en het doel van jouw presentatie missen.

Hopelijk hebben we je met deze tips op weg geholpen met het maken van jouw volgende presentatie. Heb je hulp nodig bij het maken van een onderscheidend ontwerp, dan kunnen wij je daarbij helpen. Wij kunnen bijvoorbeeld zorgen voor de creatie en productie van een waardevolle en relevante presentatie, op maat gemaakt voor jouw doelgroep.

Kunnen we je helpen met je presentatie?