Skip to main content
Nieuws van de Buren

Carnaval bij de Buren: waar op sjanternèl gaon en sjoenkele samenkomen

Het is nu écht tijd voor één van de mooiste feestjes van het land: carnaval! Bij ons op de studio komen we allemaal uit andere Brabantse en Limburgse steden. Daardoor zijn we opgevoed met nét andere carnavals- en Vastelaovendgebruiken. In de week voor carnaval draaien we op de studio de playlist waarin we jaarlijks de nieuwste knallers zetten die in Kruikenstad, Oeteldonk, Kielegat en Tuuteriêk populair zijn. Maar door die verschillende ‘afkomsten’ ontstaat de vraag: welke hit is hier dan het meest favoriet?

Verschillende carnavalstradities

Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen carnaval in Kruikenstad (Tilburg), Oeteldonk (Den Bosch), Kielegat (Breda) en Vastelaovend in ’t Tuuteriêk (Hegelsom). Zo noem je iemand een Kruik, Oeteldonker, Kielegatter of Tuut(in) en heeft elke stad zijn eigen kenmerkende kleuren, emblemen, jasjes, schmink, sjaals en kleding. De één zegt ‘Alaaf’ tijdens de polonaise en de ander zeker niet, we drinken en eten allemaal net wat anders en hebben ook onze ‘eigen’ evenementen waar we naar uitkijken. Deze tradities zorgen voor mooie verbroedering per stad of dorp. Maar als je mensen met deze verschillende tradities bij elkaar zet in één studio, is het in het begin erg wennen. Maar waar we een aantal jaar geleden nog kritiek hadden op elkaars muziek en gebruiken, merken we nu dat we elkaars verschillen steeds meer gaan waarderen.

Muzieklijst met een compromis

Die verschillen kwamen bij ons naar voren tijdens het maken van onze Spotify-playlist. De muziek in Kruikenstad en Kielegat komt, naast lokale carnavalsknallers en nummers over de eigen stad, redelijk overeen. Maar in Oeteldonk hebben ze weer een geheel eigen stijl en we doen ons best om de nummers uit Limburg allemaol te verstaon.

Maar nu we voor het derde jaar de carnavalsplaylist aanzwengelen, beginnen we de nummers van elkaar te herkennen en steeds meer te waarderen. Zo zingen we voortaan mee met Kermit dun Kwakert, de trotse teksten van het LVK en klinkt de ‘Och och och‘ van Fred van Boesschoten in koor door de studio, zelfs als de playlist niét aanstaat.

Saamhorigheid en verbroedering

Wij ontdekten dat het feest niet stopt bij een grens tussen een stad of provincie; we vieren allemaal de liefde voor het feest. Het draait om saamhorigheid en gelijkwaardigheid. Rangen en standen verdwijnen door het verkleden. Het is geweldig om je eigen tradities te vieren, maar het is geen wedstrijd tussen de verschillen. En wat die favoriete liedjes betreft… misschien schrijven we volgend jaar gewoon onze eigen overbruggende carnavalshit 🙂

Zo, en nu trekken we een pilsje (of is het pilske? Of een biertje? Of steken we gewoon drie vingers in de lucht?) open!

Fijn feestje allemaal!