Skip to main content
Tips van de Buren

Een complete huisstijl waarbij alles klopt

Een huisstijl is natuurlijk allang de basis voor al je uitingen. Maar hoe zorg je dat je hele organisatie een consistente, herkenbare stijl krijgt? We laten je twee voorbeelden zien van bedrijven waarvan wij vinden dat die het totaalpakket helemaal in kannen en kruiken hebben.

Op naar de bouwmarkt

complete huisstijl hornbach

De complete huisstijl van Hornbach

Ken je de advertenties van Hornbach? De uitingen, ontwikkeld door reclamebureau Heimat uit Berlijn, hebben een rauwe uitstraling, maken gebruik van roze en oranje, rauwe letters en hebben in advertenties vaak donkere, grove fotografie. Deze onderdelen (stijl, typografie en kleur) zijn niet het enige waar je aan moet denken als je je complete huisstijl neerzet. Hornbach maakt namelijk ook gebruik van andere trucjes om hun stijl consistent te houden.

De taal van je doelgroep

De reclames van Hornbach zijn dus direct herkenbaar aan hun huisstijl, maar maken ook gebruik van onverwachte invalshoeken. Waar je bij een bouwmarkt vooral boormachines verwacht, vallen ze op door dat juist niét te laten zien. Ze gebruiken vaak seks in hun spots (werkt natuurlijk altijd) en met slogans als ‘Je leeft. Weet je nog?’ en ‘Zweet het eruit’ spreek je de doelgroep aan op hun skills: ik kan het maken. Door het gebruik van een huistaal kun je je huisstijl dus goed uitbreiden: spreek je doelgroep steeds op dezelfde manier aan en je bedrijf wordt iconisch.

complete huisstijl hornbach

De gebruikte beeldtaal

De vervreemdende beeldtaal van Hornbach valt op tussen de uitingen van andere bouwmarkten als Praxis, Hubo en Gamma. Waar producten daar vaak de boventoon voeren, doet deze bouwmarkt het anders. Ze zetten mensen in met zweet, vieze handen, bloedende knieën en ingestorte projecten: alles wat je niet wil als je gaat klussen. Waardoor je juist weer zin krijgt om te klussen! Je beeldgebruik draagt dus zeker bij aan je huisstijl. Als je hier consistent in bent, herkent je doelgroep je zelfs zonder je logo op bijvoorbeeld een advertentie.

Muziek die je niet meer uit je hoofd krijgt

En wat dacht je van hun gezongen slogan? Volgens mij heb je hem nu al in je hoofd.

Zo niet, beluister hem dan hier:

Nog een complete huisstijl: Koning Toto

(zing je die slogan ook alvast mee?)

Naast de herkenbare huisstijl van de aanbieder van sportweddenschappen (groene kleur, sportieve en stoere uitstraling) gooiden de reclames van reclamebureau TBWA\Neboko hoge ogen met de inzet van rapper Donnie, voetballers Royston Drenthe, Andy van der Meijde en Sjaak Swart.

De taal van de Toto

Het merk bestaat sinds 1957 en is daarmee vooral bekend bij de oudere generatie. Toen deze campagne werd opgezet, was het hard nodig om het imago wat op te krikken: de online platforms voor live betting hadden vooral jongeren in hun greep.

Met de raps van de commercials is het merk Toto uit het slop gehaald. De teksten die zowel in de reclames als in advertenties worden ingezet spreken precies de juiste doelgroep aan. ‘Koning Toto’, ‘Laat op Insta zien wie de koning is’ en ‘Weet jij het beter?’ zijn direct en passen perfect in het tijdsbeeld en bij de doelgroep. En in combinatie met het gebruik van de iconische influencers zit je helemaal goed.

donnie campagne toto

Beeldtaal van een fantasievol koninkrijk

Door de inzet van de heren kom je gelijk bij het volgende punt: van hun kleding en aankleding van de omgeving tot de shiny glimmers op de kroon van Sjaak en Donnie: alles is over de top. De kleur groen uit de huisstijl komt terug in alle uitingen als hoofdkleur, maar door slim gebruik van licht, overdrijving en opvallende objecten zoals de troon is een totaalbeeld gecreëerd van een opvallende beeldtaal.

Muziek maakt de complete huisstijl af

Tegenwoordig wordt er minder gebruik gemaakt van standaard inzetbare muziek in zowel tv-, radio- als online commercials, maar wordt er juist meer custom muziek geschreven voor een bedrijf. Zo sluit je perfect aan bij de huisstijl die je uitdraagt en kun je het breder trekken dan alleen consistentie in typografie of vormentaal.

Met de soundtrack van Darius Dante won deze campagne al meerdere prijzen en is de basis van deze bijzondere commercials gelegd. Muziek en sport vinden elkaar en sluiten perfect op elkaar aan: een nieuw geluid dat aansluit bij de doelgroep.

En om maar in de Toto-stijl te blijven: Zet in en win. Bekijk wat wij kunnen doen om jouw huisstijl compleet te maken:

Meer over huisstijl