Het vinden van een toffe baan, stage of freelancewerk is soms knap lastig. Je maakt je CV en portfolio, gooit hem met een snel mailtje over de schutting bij een paar bedrijven en wacht af. Of werkt het solliciteren zo toch niet helemaal?
Bedrijven, in dit geval ontwerpstudio’s, krijgen veel sollicitaties binnen, soms wel 100 per dag en de één nog flitsender dan de andere. Wij beantwoorden iedere sollicitant persoonlijk, maar daarmee moeten we ook veel mensen bij het eerste contact al afwijzen. Hoe springt jouw portfolio of mailtje er nou uit? Hoe zorg je ervoor dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek? En als je dan bij zo’n bureau aan tafel zit: wat dan?
Hier vind je 15 tips als je gaat solliciteren bij een ontwerpbureau!
Je portfolio
1. Ontwerper in hart en nieren
Laat in je portfolio al zien dat je een ontwerper bent. En een goede ontwerper! Niet alleen je getoonde werk moet er tof uit zien, ook de manier waaróp je het presenteert doet ertoe. Laat de omgeving echter niet te veel afleiden, het gaat immers om het werk dat je wil laten zien. Maar… verras!
2. Shinen onder de 5 MB
Met WeTransfer-bestanden, een link naar Dropbox (waar dan een wachtwoord op blijkt te zitten) of een PDF van 20 MB via de mail scoor je geen punten. De resolutie van je beeld is prima voor schermgebruik op maximaal 100 dpi. Scheelt ook weer in je opslag! Een portfolio via PDF (onder de 5 MB), op een website of Behance is natuurlijk helemaal top, zo kan iedereen je werk zien shinen!
3. Het verhaal van de goudvis
Maak je portfolio niet te groot. Een mens heeft over het algemeen een aandacht spanne van een goudvis. Nou ja, misschien iets langer, maar zorg dat je er na je vijftiende pagina vol ontwerpen toch wel een eind aan breit. Wil je meer werk laten zien? Doe dit dan in het sollicitatiegesprek of maak een website: zo kan het bedrijf zelf kiezen waarop je klikt!

Je CV
4. 100% ervaring
Ken je die templates van CV’s die je online kunt vinden? 9 van de 10 keer staat hier je ervaring uitgedrukt in cirkels, oplopende balkjes of percentages. Ziet er gelikt uit natuurlijk… behalve als je weet dat iedereen dit onderdeel op dezelfde manier op zijn CV heeft staan. En bekijk het eens van de andere kant: is het wel mogelijk om een programma 100% te kennen? Voor een ontwerpbureau is het interessanter om te weten of je overweg kunt met bijvoorbeeld stramienen en alineastijlen en up-to-date bent met de nieuwste snufjes uit een programma dan dat je 80% ervaring hebt in InDesign. Ook hier liggen dus kansen om het anders te doen!
5. Hoe zie je er eigenlijk uit?
De foto op je CV is belangrijk: dit is de eerste indruk die mensen van je krijgen. Zorg dat je gezicht erop staat, een foto met een zonnebril of haar voor je gezicht is niet echt geschikt voor je CV. Of je moet er natuurlijk altijd zo uitzien. Moeten we wel even de zon en een ventilator regelen zodat je haar er altijd a la Hans Klok uitziet als je in het team werkt.
Laat je gekozen foto eens aan personen uit je omgeving zien en vraag welk gevoel ze er bij krijgen: vinden ze je sympathiek op de foto, is het precies wie je bent of raken ze juist geïntimideerd? Ontwerpers zijn net mensen: binnen een fractie van een seconde hebben onze hersenen je al in een hokje gestopt, zelfs als dat niet de bedoeling was (wat meestal zo is natuurlijk).
6. Even die socials checken
Als je die professionele foto (zonder Hans Klok-haar) hebt gemaakt voor je CV, zet hem dan gelijk op LinkedIn. Houd deze pagina up-to-date met je meest recente werkervaring, zodat hij helemaal overeenkomt met je CV.
En als we dan toch door die tijdlijn aan het scrollen zijn…als een sollicitatie binnenkomt bij een bedrijf, kun je ervan uit gaan dat er ook interesse is in je privéleven. Houd je online sporen dus ook op orde. Zorg dat er in de socials-zoektocht niet alleen feestfoto’s of duckface selfies verschijnen, maar check even je privacy-instellingen op Instagram en Facebook en kijk welke beelden echt te ver gaan, voordat je in je eerste gesprek gelijk al aan de tand gevoeld wordt over die kotsfoto in een zwembad in Spanje 😉
De mail
7. Confetti-kanon
Eigenlijk komen alle sollicitatiebrieven tegenwoordig per mail binnen. Dat is hartstikke handig, maar zorg wel dat je opvalt tussen de andere mails in een volle inbox. Maak van het onderwerp van je mail gelijk een feestje, waardoor het bureau de mail gelijk wil openen. ‘Mag ik bij jullie werken?’ of ‘Ik heb zin in koffie’ valt al meer op dan ‘Sollicitatie’.
Maak het ook weer niet té wild, je mail hoeft er niet als een ontploft confetti-kanon uit te zien en het onderwerp moet geen irritatie oproepen.
8. Beste Karin
Zet überhaupt tekst in je mail en gooi niet alleen je CV met portfolio over de schutting. Dit is je kans om te shinen toch? Laat ook tekstueel zien wie je bent!
Zorg dat je mail in goed Nederlands (of Engels) is geschreven. Als je mail er verzorgd uit ziet, zal je werk er ook wel zo uit zien (kan een ontwerper denken). Laat je tekst nog door een ander checken, soms lees je tien keer over iets heen wat een ander er ineens uitpikt. Je mail mag enthousiasme uitstralen, je hebt zin om aan de slag te gaan zonder in clichés te vervallen. Doe je zeker niet anders voor dan je bent, jij bent toch gaaf zoals je bent?
Misschien overbodig, maar zorg dat je de juiste persoon of bedrijfsnaam aanschrijft.
‘Beste Karin,’ levert bij ons toch minder punten op dan ‘Beste Karel,’.
Wanneer je een mail die je naar een ander bedrijf stuurt kopieert, komen in bepaalde mailprogramma’s sommige lettertypes niet helemaal lekker mee. Daardoor zien bedrijven gelijk dat ze niet de enige zijn die zijn aangeschreven. Plak je tekst daarom in een applicatie als Teksteditor of Kladblok en maak er platte tekst van, voor je weer een nieuwe mail maakt.
Laat zien dat je je alvast hebt verdiept in het bedrijf door iets uit hun portfolio te benoemen of een vraag te stellen over iets dat je op de site hebt gezien.
9. Teaser
In je mail kun je alvast een teaser geven voor een sollicitatiegesprek. Maak de lezer nieuwsgierig en laat alvast iets zien dat niet in je portfolio-presentatie voorkomt.

Kom je langs?
10. Show us something new
Laat bij je sollicitatie niet alleen het werk zien dat je hebt gestuurd. Als het goed is, heeft het bureau dit al bekeken. Laat juist iets nieuws zien, laat de meerwaarde zien dat je bent uitgenodigd, neem fysieke ontwerpen mee (een boek, folder, verpakking) en verras de studio met nieuwe ontwerpen. Misschien overvloedig, maar neem sowieso íets van je werk mee. Met lege handen op een feestje aankomen voelt een beetje hetzelfde 😉
11. Konijntjes en kranten bezorgen
Bereid je voor op een plek zonder internet, stroom of computers. Je weet nooit waar zo’n gesprek plaatsvindt. Zorg ervoor dat je eigen computer is opgeladen, je portfolio klaarstaat (of in je tas zit) en je bureaublad geen files laat zien met namen als ‘Niet openen’ of ‘Konijntjes’. Geheid dat een ontwerper zo’n map liever met je bekijkt dan je portfolio. Veel spannender toch?
Natuurlijk heb je ook tof ‘vrij werk’ (heb je ook opgesloten werk?) maar zorg dat dit niet de boventoon voert. Natuurlijk ben je hier trots op en mag je dit showen in je presentatie, maar maak er 1 pagina van. Gaaf dat je meubels kunt maken, maar waarom wil je hier dan websites komen ontwerpen? Een beetje alsof ‘Ik heb kranten bezorgd’ heel groot, bold en omkaderd in het midden van je CV staat als je komt solliciteren bij een ontwerpstudio.
12. Blijf nieuwsgierig
Natuurlijk heb je je online al ingelezen over het bedrijf waar je wil solliciteren, maar laat dit ook merken als je je op gesprek komt. Waarom heb je speciaal voor dit bedrijf gekozen? Wat heb je niet op de site gevonden en zou je graag willen weten? Wat zou je bij dit ontwerpbureau willen leren? Bereid je voor op vragen van de andere kant: de ontwerpstudio heeft jou natuurlijk ook online bekeken!
Uhm… en dan?
13. Hoe was jouw dag vandaag?
Na je sollicitatiegesprek is het altijd goed om even voor jezelf te evalueren hoe het ging. Was je zenuwachtig, heb je de juiste vragen gesteld? Maar alsjeblieft: ga het niet overdenken. Je kunt er toch niet meer van maken dan je al hebt gedaan. Het ging vast goed!
14. Gezellig houden
Wanneer het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd een reactie stuurt (ongeacht of je op gesprek bent geweest of niet): stuur een reactie terug.
De studio heeft de tijd en moeite genomen om je mail te lezen, werk (en socials) te bekijken en een persoonlijke reactie terug te sturen. Het staat attent en kost weinig tijd om even een mailtje de deur uit te doen met ‘Jammer dat u nu geen stageplek heeft, maar toch bedankt voor uw reactie. Misschien tot in de toekomst!’. Want zo is het wel: wie weet heb je in de toekomst nog eens contact, al dan niet over een baan of freelancewerk. Waarschijnlijk kom je in dezelfde business terecht. Kun je het beter gezellig houden.
15. Afgewezen of aangenomen?
Je kunt natuurlijk altijd doorvragen naar de reden waarom je bent afgewezen. Als het bedrijf hierop reageert, probeer hier dan bij je volgende sollicitatie aan te werken. Geen garantie dat een ander bedrijf dit natuurlijk ook zo ziet, maar stel dat de reactie is ‘Leuk werk, maar je hebt erg weinig interesse in ons’, dan kun je dat in een volgend gesprek anders aanpakken. Zie het niet als kritiek maar als tip voor de volgende keer! Solliciteren is ook een kwestie van oefenen en proberen.
En word je aangenomen: top, goed gedaan, het bedrijf ziet echt iets in jou! Op naar jouw nieuwe toffe baan, stage of freelance plek.
Hulp nodig?
Je krijgt maar één kans op een eerste indruk. Zorg er dus voor dat je die kans benut en kom professioneel over.
Hopelijk hebben we je met deze tips op weg geholpen naar een smoothe sollicitatie. Ook als je gaat solliciteren bij een ander soort bedrijf heb je misschien iets aan deze tips gehad.
Heb je hulp nodig bij het maken van een onderscheidend ontwerp, dan kunnen wij je daarbij helpen. Wij kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een opvallend CV of je helpen bij de professionalisering van je socials.