Skip to main content
Tips van de Buren

Grafisch ontwerp trends

Grafisch ontwerp verandert continu en past zich aan nieuwe technologieën en trends aan. Nu en in de toekomst zal de nadruk steeds meer komen te liggen op digitaal ontwerp en het gebruik van nieuwe technologieën, zoals virtual en augmented reality (VR en AR).
Grafisch ontwerp trends

Grafisch ontwerp trend 1:

3D-elementen

Een trend die aan populariteit wint, is het gebruiken van 3D-elementen. Dit kunnen bijvoorbeeld 3D-modellen, animaties en andere interactieve elementen zijn. Naarmate de technologie verbetert en het makkelijker wordt om ze te maken, zullen meer ontwerpers gaan experimenteren met dit soort elementen om een interessante en diepgaande ervaring voor hun publiek te creëren.

Grafisch ontwerp trend 2:

Artificial intelligence

Een andere trend waarvan we in de toekomst meer kunnen verwachten, is het gebruik van kunstmatige intelligentie in grafisch ontwerp. Artificial intelligence (AI) wordt ondertussen al gebruikt in de ontwerpsoftware van Adobe om ontwerpen te genereren en te optimaliseren. Wanneer de technologie geavanceerder wordt, zal deze trend zich alleen maar uitbreiden. Met behulp van AI kun je nauwkeurigere en efficiëntere ontwerpen maken, waardoor je tijd bespaart en de productiviteit verhoogt: win-win!

De belangrijkste voordelen van het gebruik van AI in design:

1 Snelheid en efficiëntie
AI-algoritmen kunnen veel herhalende en tijdrovende taken binnen het grafisch ontwerp automatiseren, zoals het vergroten of verkleinen van afbeeldingen, het aanpassen van kleuren en het maken van lay-outs. Hierdoor kunnen ontwerpers sneller en efficiënter werken en hun creativiteit richten op andere delen van het ontwerpproces.

2 Verhoogde creativiteit
AI-tools kunnen ook nieuwe en unieke ontwerpideeën genereren door opties en combinaties te verkennen die een menselijke ontwerper nog niet had overwogen. Dit breidt de creatieve mogelijkheden voor ontwerpers uit en zorgt voor nieuwe manieren van denken over grafisch ontwerp.

3 Meer consistentie
AI kan ook worden gebruikt om te zorgen voor consistentie in ontwerp op verschillende platforms, zoals websites, social media en drukwerk. Door elementen als kleur, typografie en lay-out te analyseren, kan AI ervoor zorgen dat de huisstijl consistent is in alle media.

Waarschijnlijk heeft AI binnen 10 jaar veel beroepen compleet verandert, ook het vak van een ontwerper. Over het algemeen kan AI helpen om het proces van grafisch ontwerp efficiënter, creatiever en toegankelijker te maken, terwijl het aan de andere kant ook nieuwe kansen voor innovatie biedt.

Grafisch ontwerp trend 3:

Aandacht voor UX

Ook zal er steeds meer aandacht komen voor de gebruikerservaring (UX design) en toegankelijkheid in ontwerp. Dit betekent dat ontwerpers zich bewuster moeten zijn van hoe hun ontwerpen door verschillende gebruikers zullen worden gebruikt en hoe makkelijk het voor hen is om met het ontwerp om te gaan. Dit is met name belangrijk omdat mensen steeds meer toegang hebben tot digitale inhoud op bijvoorbeeld smartphones en tablets.

Voordelen van het integreren van UX in je grafisch ontwerp:

1 Betere ervaring
Door rekening te houden met de behoeften en doelen van de gebruiker, kan de ontwerper een ontwerp maken dat intuïtief en gebruiksvriendelijk is, wat natuurlijk resulteert in een betere ervaring voor de gebruiker.

2 Tevreden gebruikers
Wanneer een ontwerp gebruiksvriendelijk en visueel aantrekkelijk is, zullen gebruikers eerder geneigd zijn het product of de dienst te gebruiken, wat kan leiden tot meer tevredenheid en loyaliteit.

3 Meer conversies
Een goed ontworpen gebruikersinterface kan het voor gebruikers gemakkelijker maken om te vinden wat ze zoeken, wat tot meer conversie en verkopen leidt.

Kortom, UX-design is een cruciaal aspect van het ontwerpproces en verbetert bij goed gebruik de bruikbaarheid, tevredenheid, conversieratio, kostenbesparing en de toegankelijkheid.

Conclusie

Over het algemeen kunnen we verwachten dat grafisch ontwerp meer digitaal, interactiever en efficiënter wordt naarmate de technologie zich verder ontwikkelt en er nieuwe grafisch ontwerp trends opduiken. Ontwerpers zullen meer aandacht gaan besteden aan de ervaring en de toegankelijkheid voor de gebruikers. Terwijl andere, repetitieve taken uit handen zullen worden genomen.