Skip to main content
Tips van de Buren

In 10 stappen van idee naar je boek in de winkel

Wij maken allerlei boeken: van studieboek tot biografie en van thriller tot prentenboek. Eigenlijk maakt het ons niet uit, wij worden blij van alle soorten boeken. Dus we horen je denken: hoe doen ze dat toch, die buurtjes? Ik wil graag mijn boek uitbrengen, maar hoe gaat dat ontwerpproces eigenlijk in z’n werk? Dat leggen we je graag uit!
Je boek in de winkel

Neem bijvoorbeeld het boek ‘Starten met je webwinkel’ van Econtentenzo. We werkten al eerder samen met Renée aan haar website en nu mochten we aan de slag met haar vierde boek. Maar hoe zijn we tot het ontwerp voor dit toffe boek gekomen? Welke stappen hebben we samen met haar genomen? We nemen je mee in ons proces aan de hand van dit boek.

Stap 1: Hoera, we hebben een aanvraag voor een boek!

Zodra een (nieuwe) klant bij ons aanklopt of -belt, proberen we natuurlijk zo snel mogelijk alle benodigde info te weten te komen. Voor we een offerte opstellen, beginnen we dus met een aantal vragen van onze kant. We willen jou en je verhaal natuurlijk snel beter leren kennen!

Een paar vragen waarop je je alvast kunt voorbereiden:

  • Om wat voor soort boek gaat het? Gaat het om een roman of wordt het een prentenboek? Heb je al een concept van je meesterwerk? Stuur deze dan zeker mee.
  • Is je manuscript al helemaal af? Hoeveel woorden bevat het in Word?
  • Heb je nog een redacteur nodig om je boek helemaal te checken?
  • Heb je al een bepaalde stijl in gedachte?
  • Heb je al een specifiek formaat in gedachte?

Eventueel kunnen we elkaar hierna (live of online) ontmoeten om nog wat extra dingen door te spreken. Hierna kunnen we aan de slag met jouw offerte.

Hoe verliep dit bij het boek ‘Starten met je webwinkel’? Renée was al bekend met Ontwerp van de Buren en toen ze een nieuw boek wilde laten maken, had ze ons natuurlijk zo te pakken! Renée heeft met ons gebeld en vervolgens het manuscript doorgestuurd. Op basis van deze mail en het manuscript hebben we een offerte opgesteld. Hieronder lees je hier meer over 😉.

‘Mijn keuze voor Ontwerp van de Buren lag op voorhand vast. Ik werk graag met hen samen. Ik ben nog steeds heel blij met het ontwerp van mijn website.’
– Renée

 

Stap 2: Onze offerte komt eraan

Nu we de meeste specificaties van je project weten, kunnen we aan de slag met de berekening van de prijs. Nu we weten dat er bijvoorbeeld 4 tabellen en 18 illustraties in voorkomen, kunnen we een specifieke prijs voor je maken zodat je helemaal weet waar je aan toe bent. Deze onderdelen worden altijd als losse post benoemd in de offerte. Een goede voorbereiding is dus het halve werk.

Vaak nemen we in de prijsinschatting meerdere opties mee, zodat je overzichtelijk hebt wat het verschil in prijs is tussen een handgemaakte illustratie of een stockbeeld bijvoorbeeld. We benoemen de prijs per illustratie, dus mocht je later nog een mooi beeld willen toevoegen, dan kun je zelf berekenen wat dat extra zal kosten.
Bedenk goed wat bij je boek past en maak zeker gebruik van de opties die we je voorschotelen.

We proberen de offerte altijd binnen een paar werkdagen in je mailbox te krijgen. Heb je meer haast of een strakke deadline? Dan zijn we vaak nog sneller!

Renée gaf ons een duidelijke briefing en had het volledige manuscript al klaar. Ze leverde het aan ons aan, zodat we zelf konden berekenen hoeveel tijd we eraan zouden besteden. Net zo handig! Op basis hiervan hebben we een offerte opgesteld. Deze bestaat altijd uit een aantal onderdelen, zodat je goed ziet hoe de kosten zijn verdeeld:

  1. Concept binnenwerk
  2. Ontwerp binnenwerk
  3. Concept omslag
  4. Ontwerp omslag
  5. Optioneel: illustratie, grafiek, infographic
  6. Optioneel: stockfotografie (dit kunnen ook illustraties zijn)

‘Ik ben een kleine uitgever en wil daarom altijd een goede afweging maken tussen kosten en opbrengsten. De offertes van Ontwerp van de Buren zijn daar altijd heel helder in.’
– Renée

 

Stap 3: Akkoord op de offerte

Als je het helemaal eens bent met onze offerte, klik je op ‘akkoord’ en kunnen we aan de slag met de planning! Mochten we in deze fase nog vragen hebben, dan komen we er bij je op terug.

We bespreken de planning met je en zorgen dat we alle deadlines met een rode vlag in onze agenda hebben staan. We nemen direct de momenten mee wanneer we feedback van je verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Stap 4: Binnen beginnen

Op basis van jouw tekstuele input of inspiratiebeelden gaan we aan de slag met jouw boek.

We starten eerst met de concepten van het binnenwerk. Huh? Waarom begin je niet met de omslag, horen we je denken. Hier hebben we natuurlijk over nagedacht. Bij het ontwerpen van het binnenwerk maken we bepaalde stijlelementen en testen we verschillende lettertypes uit. Deze elementen en lettertypes vormen de basis van de toolkit waarmee we, in een later stadium, sneller en makkelijker meerdere concepten voor de omslag kunnen ontwerpen.

Vaak ontwerpen we in de conceptfase in twee- of soms drietallen, zo kunnen we je echt een set unieke ontwerpen laten zien en heb je meer keuze in stijlelementen. En samenwerken doen we ook graag, dus slaan we twee vliegen in een klap 😉

We beginnen in de conceptfase met een deel uit een hoofdstuk en maken een aantal spreads waarop onderdelen uit je boek, zoals grafieken, opsommingen en (sub)hoofdstukken voorkomen. Als je gebruik wil maken van een uitgelicht kader, bijvoorbeeld bij een vraagstuk, dan nemen we deze ook mee in de opzet. We bekijken de voorstellen samen met het team, finetunen deze en zodra we helemaal tevreden zijn met onze concepten, bundelen we ze in een presentatie. Zo proberen we jou een goede indruk te geven van de ontwerpen. Deze presentatie gooien we over je schutting zodat je hier rustig naar kunt kijken en je feedback weer onze kant op kunt sturen.

Hieronder zie je de eerste concepten die we met Renée hebben gedeeld. Zoals je ziet, hebben we in de eerste fase twee verschillende concepten gemaakt waarop wij haar feedback verwachtten.

‘Ik werd meteen heel blij van de ontwerpen: twee heel verschillende concepten. Dat daagde me wel uit om goed na te denken over wat ik nu precies wilde uitstralen met mijn boek.’
– Renée

 

Stap 5: Kom maar door met die feedback

Nu is het aan jou! We zijn benieuwd naar je feedback op de eerste voorstellen.
We vragen je altijd om goed naar de ontwerpen te kijken en deze het liefst ook uit te printen op ware grootte. Zo weet je zeker dat het formaat van het boek klopt en de gebruikte lettertypes niet te groot of te klein zijn. Niets zo vervelend om er later achter te komen dat de tekst toch groter moet. Dan zouden we namelijk het hele boek moeten ombouwen: zonde van de tijd en jouw geld ;). De eerste feedbackronde is dan ook de belangrijkste.

Heb je gekozen voor illustraties? Dan gaan we in deze ronde ook hiermee aan de slag. Natuurlijk maken we ze niet meteen allemaal, maar we maken weer eerst een paar concepten van één illustratie. Wel zo handig: spreekt de stijl je niet aan? Dan hebben we geen werk voor niks gedaan.

Bij het boek van Econtentenzo zijn we ook gestart met de opzet van twee illustraties. Deze hebben we gemaakt om te checken of deze goed in de smaak vielen en of de stijl aansloot bij haar wensen. 

‘Als ervaren auteur weet ik dat de keuze van beelden heel nauw luistert. Voor je het weet, drukken ze niet uit wat je eigenlijk wel wil. Mijn kritische blik is door Anniek van de Buren goed opgepikt. Zo zijn we samen tot een prima stijl voor mijn boek gekomen.’
– Renée

Als alle feedback is verwerkt en we de illustratievoorstellen in het boek hebben geplaatst, komen de nieuwe voorstellen weer jouw kant op.
Wanneer de tweede feedbackronde is geweest, kunnen we vaak al aan de slag met het gehele boek: alle vragen zijn opgelost, alle stijlen zijn helder. Tijd voor de rest van de hoofdstukken en natuurlijk de omslag. We hebben nu een set stijlonderdelen die we kunnen inzetten bij het ontwerp van de buitenkant van je boek: jouw eyecatcher!

Stap 6: Daar komt ie voor het eerst: het hele boek!

Zodra we alle hoofdstukken opgemaakt hebben, loopt een collega altijd het gehele boek na. Vaak ziet degene die het boek nog niet in zijn of haar handen heeft gehad, dingen die de andere ontwerper nog niet heeft gezien. Zien we gekke dingen? Dan passen we dit nog aan voor het volledige ontwerp naar jou gaat. Ook zetten we de complete illustratieset er in en dan kan je boek in proef. Altijd een spannend moment!

Zodra je weet hoeveel pagina’s je boek gaat worden, kun je ook een ISBN aanvragen. Als je ons deze code doorstuurt, maken wij er een barcode van en zorgen we dat hij in het colofon terecht komt.

‘Het hele boek in mijn handen in pdf: ik print het dan helemaal uit. Dan zie je alle pagina’s achter elkaar. Dat is een heel andere beleving dan vanaf een beeldscherm. Het levert altijd weer aanpassingen en verbeteringen op. Maar die zijn nodig om samen tot een goed boek te komen.’
– Renée

 

Stap 7: Tijd voor de finetuning

Zo, het hele boek is nu in jouw handen. Je verzamelt je feedback nadat je het boek meerdere malen hebt doorgenomen of aan anderen hebt laten zien. Wij gaan aan de slag met je feedback en finetunen de illustraties. Vaak verdelen we deze taken onder meerdere collega’s, zodat je je vol kunt richten op bijvoorbeeld het binnenwerk of juist het illustreren in één stijl.

Bij Renée ging dit proces niet anders. Zodra de illustraties klaar waren, bundelde één persoon ze in in het gehele binnenwerk.

Stap 8: De laatste ronde

In onze offerte nemen we altijd twee correctierondes mee. Dreigen we qua uren over deze planning heen te gaan? Dan waarschuwen we je op tijd en zoeken we naar een oplossing. We komen er altijd uit en kijken eerst of we bijvoorbeeld voor het binnenwerk nog wat uren van het ontwerp van de omslag kunnen snoepen.

Zodra het gehele boek voor het laatst in proef is gegaan en deze door jou akkoord is bevonden, doen wij nog een final check. We zetten nu de puntjes op de ‘i’ en sturen het boek opnieuw naar jou op voor het echte, definitieve akkoord. Ben je helemaal tevreden? Dan maken we jouw boek drukklaar en kan de proefprint gestart worden.

Stap 9: Je eigen boek in je handen

Nu je boek helemaal af is, maken we hem drukklaar. Misschien denk je: dat is toch een kwestie van alleen opslaan als PDF? Maar hier komt toch wat meer bij kijken. We dubbelchecken alles, hebben contact met je drukker voor de aanleverspecificaties, controleren het boek op PMS-kleuren of afbeeldingen met een te lage resolutie of zien nog wat inconsistenties in de tekst die we even met je willen afstemmen. Better safe than sorry!

Ook de omslag leveren we drukklaar aan. Vaak hebben we nog contact met de drukker over de rugdikte. Door het gebruik van verschillende papiersoorten, kan de rugdikte namelijk verschillen. Besluit je dus voor een andere papiersoort te gaan, dan zal ook de rugdikte veranderen. Schrik bij de proefdruk dus ook niet als het formaat in eerste instantie niet klopt, daar zijn die proefdrukken voor! Vaak zie je, nu je het boek kunt vasthouden, nog tekstuele punten die aangepast moeten worden. Daar maken we natuurlijk geen punt van om die nog aan te passen!

Stap 10: De oplevering

Je proefdruk is helemaal in orde of nog door ons aangepast. Gefeliciteerd, dan is het eindelijk zo ver! Het juiste bestand wordt drukklaar naar je opgestuurd en is klaar om echt gedrukt te worden. Drukken maar en je boek is bijna in de winkel!

Stap 10: Promotie

Jouw boek komt natuurlijk niet zomaar in de winkel, boekhandel of op een webshop terecht. Ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres. Om jouw boek te promoten kun je bijvoorbeeld denken aan banners voor op een website, mockups (voor bijvoorbeeld op bol.com), een ontwerp voor een nieuwsbrief waarin je je boek promoot, een advertentie voor in een plaatselijke krant of afbeeldingen voor op sociale media. Eigenlijk is alles mogelijk. Dus wanneer mogen we voor jou aan de slag?

Nieuwsgierig naar het eindresultaat van ‘Starten met je webwinkel’? PS: Wist je dat we ook deze website gemaakt hebben?