
Je logo is één van de meest herkenbare elementen uit je huisstijl. Je wil natuurlijk dat jouw logo straks overal zichtbaar is, zowel online als fysiek. Je merk moet zichtbaar zijn op sociale media, in video’s, je e-mailhandtekening, fysieke producten en meer.
Elk bedrijf of individu dat wil opvallen en merkbekendheid wil bevorderen, heeft een logo nodig. Dat geldt dus niet alleen voor het logo van bijvoorbeeld een grote supermarktketen als Albert Heijn, waarbij het logo een belangrijk identificatiemiddel is voor het merk. Er zijn immers veel verschillende supermarkten, die in principe allemaal op elkaar lijken in hun producten, winstmodel en doelgroep.
Het proces om een uniek of opvallend logo te maken, vereist dus denkwerk en kennis en is afhankelijk van veel verschillende factoren. Hieronder ontdek je de stappen die je zelf al kunt nemen, voordat wij aan de slag kunnen met de ontwikkeling van een sterk logo voor je merk.

Waarom heeft je merk een logo nodig?
Wanneer je onderneemt, moet je merk verder gaan dan je (bedrijfs)pand of de pagina’s van je website. Maar zodra je de veilige omgeving van je website verlaat, loopt je merk het risico om te worden overstemd door anderen die in dezelfde schijnwerpers willen staan. Daarom moet het logo van je merk overal herkenbaar worden, zowel online als offline. Denk bijvoorbeeld aan:
- Sociale media
- Infographics
- E-books en (white)papers
- Animaties
- Flyers en brochures
- E-mailhandtekeningen
- Aankleding van evenementen
- Producten
Als je de herkenbaarheid goed weet door te voeren, profiteer je van een aantal grote voordelen:
Je merk valt op
Als je een uniek logo hebt, zal je merk in de eerste plaats beter opvallen dan die met een saai, ingewikkeld of standaard logo. Oh, en een logo dat moeilijk te ontcijferen is of teveel tijd kost om te lezen, is in principe helemaal geen logo.
Je merkherkenning verbetert
Hoe meer je doet om je merk buiten je website te promoten, des te groter je zichtbaarheid. Door op ieder platform consequent hetzelfde opvallende ontwerp te gebruiken, verbeter je de merkherkenning.
Het zet de toon voor je merk
Een strategisch ontworpen logo kan iemand veel vertellen over je merk. Je kunt hiermee de juiste toon van je merk neerzetten. Denk aan:
- In welke branche werk je?
- Wat voor soort oplossingen bied je?
- Wat voor persoonlijkheid heeft je merk?
Een logo voor je merk ontwerpen: een stappenplan
Er is een aantal dingen dat je wil bereiken wanneer je een logo voor je merk laat ontwerpen. Je wilt dat het:
- Uniek is, zeker in vergelijking met logo’s van je concurrentie.
- Goed ontworpen is, met een goede balans, indeling en harmonie.
- Gemakkelijk te begrijpen is, zelfs in één oogopslag.
- Herkenbaar is in elke maat, zowel bovenaan je website, op social media of op een groot affiche langs de snelweg.
- Duidelijk te zien is wie je bent en waar je (bedrijf) voor staat.
Stap 1: Omschrijf je merkidentiteit
Je logo is slechts een onderdeel van een huisstijl. Om een logo te ontwerpen dat op de juiste manier door je publiek wordt gezien, moet je eerst je merkidentiteit achterhalen. Begin met jezelf de volgende vragen te stellen:
- Hoe zou je samenvatten wat je merk doet?
- Waarom heb je voor deze niche gekozen?
- Wat zijn de kernwaarden van je merk?
- Hoe zou je de persoonlijkheid van je merk beschrijven?
- Wat biedt je merk dat concurrenten niet kunnen (bieden)?
- Wie is je doelgroep? En waarom?
- Wat zijn de redenen waarom je ideale klant of gebruiker jouw merk zal verkiezen boven dat van een ander?
- Wat is de belangrijkste emotionele reactie die je wil dat klanten krijgen, nadat ze bij je hebben gekocht?
- Zijn er patronen in de zoekwoorden die je gebruikt? Wordt hier het verhaal duidelijk over wie je bent, waarom je doet wat je doet en voor wie je het doet?
Als je eenmaal deze grotere identiteit en het verhaal van je merk begrijpt, is het veel gemakkelijker om een logo te laten ontwerpen dat alles omvat (oja, en waarom je niet álles in je logo moet willen stoppen, vertellen we verderop in dit artikel).
Stap 2: Doe vooraf concurrentieonderzoek
Als je een uniek logo wil, kun je het beste beginnen met een onderzoek naar logo’s die je concurrenten gebruiken. Besteed vooral aandacht aan de concurrentie die het goed doet bij je publiek en degenen waar het wat moeilijker gaat. Hoewel een logo alleen meestal niet genoeg is om iemand te overtuigen om klant te worden bij jou of jouw bedrijf, kan het iemand wel onbewust beïnvloeden.
Stel je eens voor dat het logo van een ontwerpbureau eruitziet alsof het in Microsoft Paint is gemaakt, of dat van een vliegtuigmaatschappij in Microsoft Powerpoint. Zou je deze bedrijven vertrouwen in wat ze doen, wat ze beloven en wat ze leveren?
Vraag je bij de logo’s van je concurrenten af:
- Wat vind je leuk aan de logo’s en waarom?
- Wat vind je er juist niet leuk of mooi aan? Waarom?
- Hoe zien de logo’s eruit op de diverse platforms waarop ze gebruikt worden?
Stap 3: Nu kun je gaan brainstormen
Hier zijn enkele zaken die je kunt doen om je logo-brainstormsessie in de goede richting te duwen:
- Zoek naar voorbeelden van logo’s op Google en Pinterest
- Bezoek je favoriete websites en apps en bekijk hun logo’s
- Maak een wandeling in je buurt of centrum en kijk eens goed om je heen
- Bekijk de producten die je het meest gebruikt eens wat langer
Bewaar de logo’s die je echt leuk vindt in een digitale map of print ze uit en hang ze op de muur, zodat je er onbewust langs kunt lopen. Probeer te omschrijven wat je er goed aan vindt. Doordat je alle logo’s op één plek opslaat of ophangt, is het gemakkelijker om trends te herkennen in wat je hebt verzameld:
- Zijn er lettertypes of lettersoorten die je mooi vindt?
- Welke stijl van logo’s komt het meest voor?
- Is er een kleur of kleurgroep die je echt aanspreekt?

Stap 4: Dit type logo past goed bij je merk
In deze stap van het proces onderzoek je welke vorm je logo kan hebben. Het doel is om niet alleen een vorm te kiezen die je zelf mooi vindt, maar juist eentje die past bij je organisatie en de waarden daarvan. Hieronder vind je een paar van de meest voorkomende vormen van een logo:
Monogram
Een logo dat is ontworpen als monogram, bevat alleen de initialen of eerste letter van je merknaam. Dit is handig voor lange merknamen die lastig in de kleine ruimte van een logo passen. Je kunt ook een monogram gebruiken als je afkorting bekender is dan de volledige naam. Een mooi voorbeeld is AFAS, wat nét iets lekkerder bekt dan Applications For Administrative Software. Ook de monogrammen HP, H&M, D66 en KLM zijn bekender dan hun officiële namen.
Woordmerk
Woordmerken bevatten de volledige merknaam van je bedrijf en niets anders. Dit is handig voor ondernemingen die onderscheidende typografie willen gebruiken om mensen iets te vertellen over het bedrijf en wat het doet. Denk bijvoorbeeld aan Coca Cola, Samsung, Google, Sony, Wallgreens, Disney, Canon en Philips. Wel kun je er een leuk grapje in laten verwerken door de ontwerpstudio, dat het logo van je merk nog net wat diepgaander maakt. Je kent vast de geheime boodschappen in logo’s als FedEx, Toblerone of Baskin Robbins.
Beeldmerk
Logo’s met een beeldmerk bevatten alleen een symbool of pictogram. Dit is handig voor bedrijven die producten verkopen waarbij het symbool goed in het ontwerp past, zonder hun gebruikers ermee af te leiden. Een beeldmerk staat bijna nooit op zichzelf, zeker wanneer je merk niet zo bekend is als Apple, Nike, Shell of Tesla. In de meeste gevallen heb je toch echt een combinatie van een woord- en beeldmerk nodig.
Combinatie van een woord- en beeldmerk
Er zijn veel manieren waarop je met gecombineerde logo’s kunt spelen, maar de keuzes die je maakt, moeten wel de stijl en het aanbod van je merk weerspiegelen. Zorg dat je niet alles in je logo wil vangen, want dat slaat vaak de plank mis. Vergelijk het eens hiermee: wanneer je een tennisbal machine hebt die 10 ballen tegelijk op jou en je racket afvuurt, kun je er waarschijnlijk maar eentje goed raken. Dit werkt ook zo voor je logo: hoe meer onderdelen, kleuren, iconen en lettertypes in je logo, hoe rommeliger en onduidelijker je boodschap wordt. Voorbeelden van logo’s waarbij het wel goed gaat zijn KNVB, KPN, Randstad en Eneco.
Een ontwerpstudio denkt goed na over de plaats en het gebruik van het icoon en de richting waarin letters of symbolen staan. Wanneer hier niet goed over nagedacht wordt, kan je logo een ander signaal uitzenden dan je bedacht had.
Zo kan een groot combinatielogo sterker en imposanter aanvoelen dan een lichter, horizontaal uitgelijnd logo. En is je symbool optisch te groot naast je woordmerk, dan is de balans weg en zal je logo een andere uitstraling krijgen, waardoor de doelgroep je logo en daarmee je merk anders kan bekijken.
Gelukkig komen wij hier om de hoek kijken en houden we altijd rekening met dit soort interpretaties. In een schetsfase voor het logo van een klant hebben we ooit een tof symbool gemaakt, met het team besproken en daarna afgeschoten, omdat het toch iets te veel leek op twee borsten, precies niet wat de klant voor ogen had met zijn stoere, mannelijke bedrijf 😉
Mascotte
Ken je die tijger nog van de cornflakes? Een logo met een mascotte kan een beeldmerk of combinatielogo zijn, afhankelijk van hoe herkenbaar de mascotte is voor je merk en hoe je hem inzet bij je marketing.
Het belangrijkste verschil tussen een mascotte en een symbool is dat een mascotte bedoeld is om een meer luchtige, persoonlijke sfeer te creëren. Ook kun je hem op meerdere manieren inzetten, niet alleen in de houding die hij standaard heeft naast je logo. Andere toffe voorbeelden zijn Mailchimp en Mr. Propper.
Abstract
Abstracte logo’s bevatten alleen een geometrisch symbool of een combinatie van woorden en een symbool. Het grafische element binnen het logo is geen realistische weergave (zoals wel bij de aap van Mailchimp).
Het is een abstract ontwerp dat verband houdt met het merk of een element dat steeds terugkomt in de producten van een bedrijf (zoals de strepen van Adidas). Een goede ontwerpstudio kan je het concept van een ontworpen logo uitleggen, zodat je gelijk ziet dat het logo een diepere betekenis heeft, die verband houdt met de waarden van je merk.
Als je het moeilijk vindt om je merk in één beeldmerk samen te vatten, maar niet alleen op het woordmerk van je bedrijfsnaam wil vertrouwen, is een abstract woordmerk een goede optie (denk maar weer eens aan die good old tennisbal machine).
Embleem
Een embleem logo ziet er eigenlijk precies uit zoals je nu voor je ziet: ze hebben een embleem, schild of label. Embleem logo’s worden vaak gebruikt door onderwijsinstellingen de auto-industrie en overheidsinstanties. Denk maar eens aan Mini, Audi, BMW, de brandweer, de rijksoverheid en de politie.
Zo’n logo is handig voor bedrijven met sterke, traditionele waarden of een lange en bekende geschiedenis, maar andere bedrijven mogen het ook gebruiken. Een ontwerpstudio let ook op de vorm van het embleem: iedere vorm heeft weer een andere betekenis en uitstraling.
Omdat het woordmerk in een embleem vrij klein is, raden we dit niet aan voor nieuwe organisaties zonder naamsbekendheid. Een voorbeeld waarvan wij het embleem ook niet goed vinden werken, is bij het logo van voetbalclub NAC (en nee, dat is niet omdat we in Tilburg gevestigd zijn). Het schild is aan de grote kant, terwijl de tekst erop klein is en uit verhouding lijkt te zijn met het embleem. Het is niet echt een logo dat ook op postzegelformaat kan werken.

Stap 5: Kies de typografie die past bij je merk
Als je eenmaal een logostijl hebt geselecteerd in je brainstormfase heb je het meeste werk al gedaan om te bepalen wat voor lettertype het beste bij je merk past.
Serif-lettertype (met schreef)
Moderne logo’s werken goed met traditionele serif-lettertypen. Wanneer een lettertype eruitziet alsof het op de pagina’s van een gedrukte krant of boek zou kunnen verschijnen, geeft het een gevoel van autoriteit en volwassenheid. Lettertypen met een schreef passen goed in moderne logo’s, die vaak minimaal van ontwerp, traditioneler en onderscheidend zijn. Ze werken geweldig voor merken met traditionele waarden en tradities.
Sans Serif-lettertype (zonder schreef)
Klassieke logo’s werken goed met zeer eenvoudige schreefloze lettertypen. Je wil voor je merk graag een tijdloos lettertype dat je eventueel tientallen jaren kunt gebruiken.
Handgeschreven lettertypen
Handgeschreven of handgetekende logo’s gebruiken uiteraard een cursief of gekruld lettertype. Welke je kiest, hangt af van hoe formeel je wilt dat je merk eruitziet. Een meer traditioneel, cursief font geeft je merk een dichte uitstraling, terwijl een losse, handgeschreven stijl meer ontspannen en open aanvoelt. Het is natuurlijk uniek als je logo met handgetekende letters is ontwikkeld, maar blijf denken aan wat het uitstraalt naar je klanten toe: ben je bijvoorbeeld een strak georganiseerd IT-bedrijf, dan kun je met een handgeschreven logo juist het tegenovergestelde uitstralen: creatief en wat rommelig ogend.

Stap 6: En dan eindelijk: de kleuren van je logo
Kleur is een cruciaal onderdeel van iemands merkimago en identiteit. Denk maar eens aan je eigen kledingkeuze: wat straal jij vandaag uit? Om die reden ontwikkelen wij altijd eerst logo’s in zwart-wit, zodat je niet afgeleid wordt door je kleurvoorkeur en eerst naar alleen de vorm kijkt.
Terug naar je merk: hoe bepaal je welke kleuren je in je logo wil laten terugkomen? In de kleurenpsychologie zie je dat kleur invloed heeft op de manier waarop mensen naar dingen kijken of erop reageren. Toonaangevende bedrijven weten dit al lang en daarom zijn veel logo’s ontworpen met één van deze primaire kleuren:
- Groen (gezondheid, milieuvriendelijkheid)
- Blauw (stabiliteit, veiligheid)
- Paars (kwaliteit, authenticiteit)
- Rood (activiteit, opwinding)
- Oranje (energie, extraversie)
- Geel (optimisme, vriendelijkheid)
Begin dus eenvoudig met de kleurkeuze van je logo. Ga in op de nummer één emotie die je mensen wilt laten voelen of het bijvoeglijk naamwoord dat je ze wil laten associëren met je merk. Maar blijf hier niet bij, laat de ontwerpstudio je verrassen met verwante kleuren, kleurgroepen of tinten die tegenover de eerste kleur liggen in de kleurcirkel.
En daar komen wij om de hoek kijken
Je denkt misschien dat de ontwikkeling van een logo een eenvoudig proces is. Maar met alle logo’s die er in de wereld of alleen al bij je concurrentie bestaan, is er aandacht nodig om er eentje te maken die uniek en in lijn is met de visie van je merk. Het liefst met extra aandacht natuurlijk 😉
Wij helpen je graag met het realiseren van een logo dat er uitspringt en je laat opvallen tussen je concurrenten. Je logo zal tenslotte overal zichtbaar zijn – van e-mailhandtekeningen tot briefpapier en van je eigen producten tot promotionele animaties. En wie weet zie je het logo terug op een metro of vliegtuig (denk nog even terug aan ons Microsoft PowerPoint verhaal hierboven voor je erin stapt).
We geven je graag onze tips zodat je weet waaraan je begint. Samen zorgen we ervoor dat we een duurzaam, gedenkwaardig en uniek logo voor je merk creëren.