Skip to main content
Interview

Vijf jaar en twee collega’s verder

In vijf jaar tijd kan veel gebeuren. De opdrachten stroomden binnen en De Buren konden wel wat extra handjes gebruiken. Elise begon vanaf januari 2019, voor één dag in de week. Anniek kwam snel daarna, aanvankelijk als stagiaire. Meteen meerdere dagen in de week, waardoor ze zich sneller kon inwerken. Elise tegen Anniek: “Ik weet nog dat ik jou met een animatie bezig zag. Toen dacht ik: echt vét!” Inmiddels werken ze allebei vast bij De Buren en zijn ze helemaal onderdeel van het team.
Interview met Elise Dekker & Anniek Huijgens

Tekst: Jeske Paalvast  |  Fotografie: VRBLD photofilm

interview Elise en Anniek

Hoe denken jullie terug aan de begintijd?

Anniek: “Met weemoed (lacht). Nee, dat niet. Het was wel heel anders. Toen zaten we met het kantoor nog in Goretti, van Stichting Ateliers, aan het Wilhelminapark. Een heel ander sfeertje, kunstzinniger.”
Elise: “Ik vond het lastig om maar één dag in de week te werken. Versnipperd, ik kende de klanten niet goed. Je begint steeds opnieuw. Wat deden we ook alweer voor die klant? En hoe zat de huisstijl ook alweer in elkaar? Nu kunnen we een project juist van begin tot eind doen. Dat is niet alleen effectiever, maar ook veel leuker.”

Want nu werken jullie vast bij De Buren. Hoe is dat?

Elise: “Heel fijn. We kennen de klanten nu. Je weet wat er speelt. De ontwerpen worden daar beter van.”
Anniek: “Ja, klopt. Klanten komen vaak terug bij ons, dus het fijn als je weet hoe ze zijn en wát ze mooi vinden.”

Ja, komen klanten vaak terug bij jullie?

Elise: “Ja, ze komen in eerste instantie voor één ding. Nicole kwam bijvoorbeeld voor haar boek Loet de Beer. En uiteindelijk… ja, wat hebben we niet gemaakt?”
Anniek: “Gymtassen, broodtrommels, belettering, stickers, de website, echt heel veel. En inmiddels ook een tweede boek.”

Is design een kwestie van smaak?

Elise: “Ja, maar je moet niet maken wat je zelf mooi vindt, daar heeft je klant niks aan. Je moet denken: wat wil de klant?”
Anniek: “Inmiddels kennen we veel klanten. Dat helpt. Je weet hoe een klant reageert op iets. Soms is het beter om nog extra te mailen of bellen, voordat je iets gaat maken. Dat lijkt omslachtig,
maar het is uiteindelijk sneller. Je maakt dan meteen het goede.”

Over goed gesproken: waar zijn júllie goed in?

Anniek:Webdesign en animatie, dat springt eruit bij mij. En logo’s ook wel, trouwens.”
Elise: “Ja, jij kan ook echt logo’s spugen!”
Anniek: “Ja, dat vind ik ook tof. Maar jij ook, toch?”
Elise: “Ik houd ervan dat we heel verschillende dingen doen. En we maken veel. Animaties kan ik nu ook, en daar word ik ook blij van. Net als concepten bedenken. Zoals voor de Power Veggies van Hazera, dat was gaaf om te doen. En onze socials bijhouden, Instagram bijvoorbeeld. Dan komt mijn opleiding New Media Design goed van pas.”

Wat vinden jullie de kracht van de studio?

Anniek: “De extra aandacht. Wat naar een klant gaat, is écht goed. Want iedereen raakt alles wel een keer aan. Zo halen we ook echt het beste in een project naar boven. En we zijn allround, we doen veel verschillende dingen. Van een boek ontwerpen tot een animatie, socials, website, ga zo maar door.”
Elise: “De sfeer vind ik echt bijzonder. We zijn collega’s, maar ook vrienden. We kunnen echt alles tegen elkaar zeggen.”
Anniek: “Die openheid hebben we ook met onze klanten, het is makkelijk om contact met ons te krijgen. En we zijn eerlijk.”

Iets anders. Jullie hebben Bossche en Limburgse roots. Hoe is het om in Tilburg te werken?

Anniek: “We zitten op een fijne plek, zo in de binnenstad! Veel bedrijvigheid en je pakt makkelijk even een terrasje na het werk. Maar als de trein Den Bosch binnenrijdt, word ik toch ook heel blij. Ja, ik ben en blijf een Bosschenaar hè?”
Elise: “Ik woon op tien minuutjes fietsen van onze studio, dat is heel fijn. En ik vind Tilburg een hele leuke stad, er gebeurt van alles. Ooit ga ik wel terug naar Hegelsom, maar nu nog niet. Hier kan ik zeggen: wie gaat er mee op stap? En dan zijn we weg, lekker spontaan.”
Anniek: “Ja, wij blijven nog wel even, De Buren! Van ons zijn jullie zomaar niet af.”

Meer over Elise & Anniek lees je op de ‘over ons’ pagina

Meer over ons