Skip to main content
Tips van de Buren

Ontdek 8 grafische ontwerptools met AI

AI, inmiddels word je ermee doodgegooid. De afkorting vliegt je om de oren en je kunt er haast niet meer omheen: studenten die hun scriptie laten schrijven door ChatGPT en video’s die automatisch worden vertaald. De ontwikkelingen razen je in volle vaart voorbij en ook binnen onze branche wordt er al veel gebruik van gemaakt. Wij zijn natuurlijk benieuwd naar de ontwikkelingen en daarom zijn we er even in gedoken voor je! En ja, natuurlijk heeft ChatGPT ons een handje geholpen, want een blog over AI kan natuurlijk niet zonder… AI!
Afbeelding Ai

Mocht je nou echt denken ‘Huh, AI? Wat? Waar hebben jullie het over?’ dan spijkeren deze buurtjes je hier graag even bij.

We hebben ChatGPT gevraagd om een top 8 van beste design tools te maken, en dit is waar ‘hij/zij/het/hen’ mee kwam:

Adobe Sensei

Adobe introduceerde Adobe Sensei in zijn Creative Cloud-suite. Sensei maakt gebruik van AI en machine learning om Adobe-toepassingen als Photoshop, Illustrator en InDesign te verbeteren. Het helpt ontwerpers bij het automatiseren van taken, herkennen van patronen en suggereren van creatieve elementen, waardoor de efficiëntie wordt verhoogd.

RunwayML

Een veelzijdige tool waarmee je als ontwerper AI-modellen in je creatieve workflow integreert. Van het genereren van kunst met behulp van stijloverdrachtsalgoritmen tot het opnemen van beeldherkenning in ontwerpen. RunwayML opent een wereld van mogelijkheden voor grafisch ontwerpers die willen experimenteren met op AI gebaseerde esthetiek.

Daz 3D

Daz 3D maakt gebruik van AI om 3D-modellering en animatie te verbeteren. De door AI aangedreven tools helpen ontwerpers gemakkelijk levensechte personages, realistische omgevingen en dynamische animaties te creëren. Deze technologie stelt grafisch ontwerpers in staat om hun creatieve visies op een ongekende manier tot leven te brengen.

Artbreeder

Artbreeder is een unieke door AI aangedreven tool waarmee ontwerpers afbeeldingen kunnen genereren en manipuleren door visuele elementen te mengen en te vervormen. Artbreeder is een speeltuin voor ontwerpers om hun creatieve ideeën te verkennen en verfijnen, waardoor het een onschatbare bron is voor ontwerponderzoek.

Pikazo

Pikazo combineert de kracht van AI met neurale stijloverdracht om gewone afbeeldingen om te zetten in verbluffende kunstwerken. Grafisch ontwerpers kunnen deze tool gebruiken om verschillende artistieke stijlen toe te passen op hun ontwerpen, waardoor visueel boeiende en unieke composities ontstaan.

Designify

Designify is een extensie die AI-assistentie rechtstreeks in je webbrowser brengt. Het verbetert het ontwerpproces door real-time suggesties, kleurenpaletten en lay-out aanbevelingen te bieden terwijl je creëert, waardoor ontwerpers betere beslissingen kunnen nemen en hun ontwerpen gaandeweg kunnen verfijnen.

Deep Dream Generator

Deep Dream Generator maakt gebruik van diepe neurale netwerken om gewone afbeeldingen om te zetten in psychedelische en dromerige creaties. De door AI aangedreven tool stelt ontwerpers in staat om te experimenteren met unieke visuele effecten en surrealistische esthetiek, waardoor een vleugje buitengewoonheid aan hun ontwerpen wordt toegevoegd.

Lunacy by Icons8

Lunacy is een ontwerptool die samenwerking verbetert door te integreren met Sketch-bestanden en AI-gestuurde functies toevoegt. Het bevat AI-ondersteunde achtergrondverwijdering, waardoor ontwerpers onderwerpen naadloos kunnen extraheren en hun ontwerpproces kunnen versnellen.

Hartstikke handig ChatGPT, nu weet je welke tools vaak worden gebruikt in de grafische branche. Bij van de Buren werken we bijna dagelijks met Adobe Sensei om beelden te vergroten en met Adobe Firefly zijn we ook niet onbekend (die overigens niet in de top 8 stond). In de andere programma’s gaan we ons zeker verdiepen!
Welke tool zou jij wel willen ontdekken?

Heb jij ook toffe AI-tips of wil je gewoon een keer in het echt een kopje koffie komen drinken om over een opdracht te kletsen? Je weet ons te vinden (en anders vraag je onze contactgegevens toch even aan ChatGPT?)!

Wat is AI nou eigenlijk?

Voordat we uitleggen hoe we AI inzetten binnen onze ontwerpen, doen we heel even een stapje terug. Want misschien heb je onder een steen geleefd of vind je de snelheid waarmee de wereld verandert te spannend. Daarom leggen we even kort uit wat AI nou precies inhoudt.

We kunnen deze vraag natuurlijk zelf beantwoorden, maar het leek ons passender om deze vraag aan ChatGPT stellen, want wie kan dit beter uitleggen dan hem/haar/het/hen? Zie hier de uitleg:

‘AI of kunstmatige intelligentie is een breed gebied van de computerwetenschappen dat zich richt op het creëren van systemen en machines die taken kunnen uitvoeren waarvoor doorgaans menselijke intelligentie nodig is. Deze taken omvatten het oplossen van problemen, leren, redeneren, begrijpen van natuurlijke taal, perceptie en besluitvorming.’

Hoe wordt AI nu al toegepast?

AI kun je onderverdelen in twee groepen, namelijk: smalle/zwakke AI en sterke/algemene AI.

Smalle of zwakke AI. Dit type AI is ontworpen voor een specifieke taak of om een beperkt aantal taken uit te voeren. Hierbij kun je denken aan virtuele assistenten, zoals Siri of Alexa (je weet wel, die stem op je telefoon die altijd op-popt op momenten dat je het nét niet nodig hebt). Maar dit type wordt ook gebruikt voor gezichtsherkenning en aanbevelingen op streamingsplatforms.

Sterke of algemene AI is een meer geavanceerde vorm van AI die het vermogen heeft om kennis te begrijpen, te leren en toe te passen op een manier die niet te onderscheiden is van menselijke intelligentie. Algemene AI is in staat om een breed scala aan taken uit te voeren, te leren van ervaringen en zich aan te passen aan nieuwe situaties, net als een mens dus eigenlijk. Voorbeelden hiervan zijn de zelfrijdende auto en natuurlijk ChatGPT.