Je werkt al een tijdje aan de weg met je bedrijf. Maar toch klopt er iets niet: je bedrijfsnaam past niet meer bij wat je doet. Zo ook bij ons: de naam Karel & Linda veranderde in september 2022 naar Ontwerp van de Buren. We geven je in handige stappen wat tips als jij ook de naam van je organisatie wil veranderen.

Ok, om lekker saai en betuttelend te beginnen: weet waar je aan begint.
Een nieuwe bedrijfsnaam heeft meer voeten in aarde dan je in eerste instantie zou denken. Doe dit dus alleen als het écht nodig is.
Je opgebouwde SEO-score kan dalen, je logo, bedrijfsnaam en link naar je huidige site staan op meer plekken dan je denkt en je klanten mailen blind naar het adres waar ze altijd hun opdrachten bij je over de schutting gooien. Ook vinden klanten het spannend wanneer je naam verandert. Want zo’n verandering kan meerdere oorzaken hebben.
Redenen voor het wijzigen van je bedrijfsnaam
Imagoschade
Wanneer je bedrijf imagoschade heeft geleden, kan het een goed idee zijn om de naam te veranderen. Maar alleen een nieuwe naam erop plakken, is vaak niet genoeg. Ook de oorzaak van het probleem moet worden aangepakt.
Herpositionering op de markt
Soms moet je als ondernemer het roer omgooien. Als er veel innovaties zijn waarop je als bedrijf kunt inspelen, is het aanpassen van je bedrijfsnaam handig om goed aan te sluiten bij de nieuwe positionering.
Fuseren
Als je bedrijf gaat fuseren, is de kans groot dat je afscheid moet nemen van je huidige bedrijfsnaam. Er kan worden gekozen voor één van de namen, een combinatie of een compleet nieuwe naam.
Als de bedrijfsnaam niet handig is gekozen
Dit komt vooral voor bij beginnende bedrijven die in alle haast een naam hebben bedacht voor hun organisatie. Vaak wordt er voor een trendnaam gekozen die lastig uit te spreken is of niet exclusief en flexibel genoeg is voor de diensten die worden aangeboden.
De naam dekt de lading niet meer
Precies het probleem waar we zelf tegenaan liepen met onze huidige naam: Karel & Linda dekte de lading van ons bedrijf niet meer. Waar we met z’n tweeën het bedrijf begonnen, zijn we ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig team van meerdere collega’s die allemaal even belangrijk zijn voor ons en onze klanten.
Wij hoorden vaak in een meeting met twee van onze vrouwelijke collega’s de vraag: ‘Wie van de twee is nu Karel?’.
Ook als je vaak moet uitleggen dat je meer diensten aanbiedt dan je naam doet vermoeden, of je naam te beperkend werkt, kan dat een reden zijn voor een naamsverandering.
Je wil de naam wijzigen. Hoe krijg je dit voor mekaar?
Alles mag en alles kan
Als het zaadje voor een nieuwe bedrijfsnaam eenmaal geplant is, gaan de radartjes bij jou en je collega’s draaien. Zo ging het in ieder geval bij ons. We begonnen met een brainstormmiddag met het hele team over onze nieuwe naam. Alles mocht en alles kon.
We dropten namen, schoten er af, hielden een shortlist over en schaafden wat bij en af. Onze nieuwe naam past bij onze missie en visie, het gevoel dat we willen uitstralen en onze stijl van communiceren. Maar waar moet je nog meer rekening mee houden?
Je kunt natuurlijk helemaal wild en out-of-the-box gaan en een überhippe naam bedenken. Maar als deze naam lastig uit te spreken of te onthouden is, ga je de verkeerde kant op met je goede bedoelingen.
Bedenk vooral ook waarvóór je nieuwe naam wordt ingezet. Wij worden zelf helemaal gelukkig van een opvallende naam, maar als je een tandartspraktijk hebt, is creativiteit misschien wat minder belangrijk.
Alles mag, maar niet alle namen zijn winnaars
Ok, er zijn ook voorbeelden van een aanpak die niet goed werkt.
Naamtrends
Net zoals met verse baby’s die allemaal Julia of Noah heten, zijn er ook in bedrijfsnamenland trends te ontdekken. Zo had je een aantal jaar terug de namen waar .nl in verweven zat en namen waar letters vervangen waren door speciale tekens.
Let erop dat je naam niet trendgevoelig is, dan kun je er lekker lang mee doen en hoef je hem niet over een paar jaar weer te veranderen. Geeft toch weer rust.
Prijsvragen
Je kent ze wel, polls of prijsvragen om mee te denken over een nieuwe naam. Daar kunnen natuurlijk pareltjes tussen zitten, maar niemand kent je bedrijf zo goed als jij zelf. Wat wil je uitstralen, welke kant wil je op? Wanneer je het aan vrienden, familie of onbekenden vraagt, zul je eerder een naam krijgen die al vaker is bedacht en niet per sé aansluit bij je bedrijf.
Denk aan de toekomst
Wanneer je van plan bent in meerdere landen aan de weg te timmeren, is het handig om je naam goed aan te laten sluiten op de diensten die je levert. Ook mooi als ie lekker bekt in het Engels en niet per ongeluk ‘Mierda’ heet. Vertaalmachine, enter the room!
Denk bij je toekomstplannen ook na over je vestigingsplaats. Wanneer je bedrijf Tilburgse Bierbrouwers heet, maar je na een paar jaar bedenkt om borrelnootjes in Eindhoven te verkopen, heb je een probleem met de naam van je organisatie.
Verzamel alle informatie over je nieuwe naam
Wanneer je een lijst hebt gemaakt met alle namen die je aanspreken, check dan eerst of er al bedrijven zijn met een vergelijkbare naam en of ze in dezelfde business opereren als jouw organisatie.
Wist je dat er in Amerika een softwareleverancier was die ‘Zoom’ heette? Die naam werd in coronatijd ineens gewijzigd. Let er dus altijd op dat je naam exclusief genoeg is.
Bekijk ook de beschikbare URL’s en doe eventueel onderzoek via een merkenbureau of de door jou gekozen naam nog beschikbaar is.
Vergeet ook de socials niet: zijn er gekke hashtags met jouw naam die onterecht aan jou gekoppeld kunnen worden?
Als je alle mogelijke beren van de weg hebt gejaagd, kun je aan de slag met je nieuwe naam!
Actie in de taxi
Stap 1 Check de KvK (deel 1)
Omdat je al bent ingeschreven met je huidige bedrijfsnaam, kan het handig zijn om je nieuwe naam toe te voegen aan je KvK-vermelding. Je klanten weten dan direct dat er een wijziging gaande is. We hebben hier zelf niet voor gekozen, omdat we liever een complete lanceringscampagne opzetten om onze klanten te laten weten dat onze naam veranderde. Dit kost natuurlijk wel meer tijd.
Je kunt gelijk even checken of er geen ander bedrijf (in de buurt) is dat bijna dezelfde naamgeving heeft. Let op: leg de naam nog niet vast, ga eerst naar stap 2!
Stap 2 Claim die URL
Wanneer je bij de KvK die glimmend nieuwe naam hebt gecheckt, leg je direct de gewenste URL vast. Het kan namelijk 3 maanden duren voordat Google weet van het bestaan van je nieuwe domeinnaam.
En, niet onbelangrijk, er is een flinke handel in domeinnamen. Het komt vaak voor dat iemand een bedrijfsnaam registreert bij de KvK en dat de bijbehorende URL op dezelfde dag nog door iemand anders wordt geclaimd. Dat komt doordat je bedrijfsgegevens bij de KvK voor iedereen in te zien zijn.
Leg dus eerst je domeinnaam vast en dan pas de naam bij de KvK. Je nieuwe domeinnaam kun je voorlopig doorlinken naar je huidige website, of je kunt er al een nieuwe site op bouwen.
Stap 3 Check de KvK (deel 2)
Wanneer je de naam van je organisatie op een bepaalde datum wil wijzigen, kun je dit aangeven bij de KvK. Je kunt hem natuurlijk ook gelijk vastleggen of toevoegen bij je huidige bedrijfsvermelding (zie stap 1).
Stap 4 Het leukste: je nieuwe huisstijl!
Je nieuwe naam en logo kunnen natuurlijk opgaan in je huidige huisstijl, maar beter is het om helemaal from scratch te beginnen. Een nieuwe naam is immers een frisse identiteit! (Vrouwen willen toch ook altijd nieuwe schoenen bij een nieuw kledingsetje?)
Niet alleen visueel maar ook tekstueel kun je een fonkelnieuwe weg inslaan (die zonder beren het liefst) om zo je bedrijfsnaam of merk te versterken. Als je organisatie al een flinke historie heeft, is het natuurlijk wel mooi om hier subtiel naar te verwijzen in je logo of huisstijl.
Wij startten met het ontwerp van ons nieuwe logo in januari (9 maanden voor de lancering, het lijkt wel een zwangerschap). Toen het logo bijna af was (versie 16), ontdekte Nina een ontwerpbureau met een andere naam maar een bijna identiek logo. Niemand had dit bedrijf en zijn logo eerder gezien, maar het betekende wel dat we opnieuw moesten beginnen met het design. Gelukkig was versie 28 de – nog betere – winnaar!
Als je logo staat, kun je met een frisse blik aan de slag met je huisstijl. Die kun je na de lancering weer overal promoten: op je nieuwe website, visitekaartjes, raambestickering, brochures en misschien ook wel op nieuwe autobelettering (gelijk een mooi excuus voor een nieuwe auto).
Denk ook aan promotie via (plaatselijke) media: als je zichtbaar bent in de buurt, kan het een goed idee zijn om te adverteren op fysieke en digitale borden langs de weg of in de wijkkrant van je hood.
Begin op tijd met de ontwikkeling van je nieuwe huisstijl en het bestellen van een nieuw wagenpark of mokken, zeker omdat we uit ervaring spreken dat de ontwikkeling van andere opdrachten altijd voor gaat. En zo kom je nooit tot die toffe stijl die je wil neerzetten bij je nieuwe naam.
Stap 5 Laat weten waar je mee bezig bent
Teasers, mailings, persberichten en socials: je kunt het lanceringsproces van je nieuwe bedrijfsnaam zo lang rekken en zo groot maken als je wil. Als je klanten, partners en leveranciers maar weten wat er gaande is in je bedrijf. Je kunt dit heel droog doen via de KvK zoals in stap 3, of via een radiospot of complete campagne die ze klaarstoomt voor de nieuwe naam. Stel ze vooral gerust: misschien verandert er niets of weinig, alleen de naam die je gaat voeren of misschien krijg je een nieuwe positionering. Leg uit waarom dit gebeurt en zorg voor een soepele overgang. Niets is zo onhandig als mails van klanten naar je oude adres die niet meer aankomen of klanten die schrikken van een factuur met de nieuwe bedrijfsnaam.
No worries
En bedenk, uiteindelijk is een naam maar een naam. In the end gaat het om de kwaliteit van je dienst of product. En als die stabiel blijft, is alleen een naamsverandering zo gek nog niet.