Iedereen herkent in één oogopslag de logo’s van bijvoorbeeld Apple, Coca Cola, Google en Shell. Als je net een bedrijf begint, heb je niet gelijk de herkenbaarheid die grote bedrijven hebben. Je kunt wel zorgen dat je een goede basis neerzet met een sterk logo. Maar welke kenmerken bepalen nou wat een goed logo is?
De basis van een goede huisstijl is een beeldmerk met een duidelijk verhaal. Succesvolle logo’s vertellen een filosofie en dragen de kernwaarden van een organisatie uit. Zorg dat je dit verhaal eerst helder voor ogen hebt.
Of je nu een nieuwe huisstijl wil laten ontwerpen of alleen een restyle wil doorvoeren, onderstaande eigenschappen helpen je bij de ontwikkeling van een goed logo.

1. Ontwerp voor de juiste doelgroep
Besteed genoeg aandacht aan het in kaart brengen van je doelgroep. Zijn je klanten vooral mannen of juist vrouwen? Wil je ze aanspreken op een zakelijke of informele manier? Bedrijven als accountantskantoren gebruiken vaker een strak beeldmerk, omdat ze betrouwbaar en serieus willen overkomen bij hun zakelijke doelgroep. Terwijl een organisatie die kinderen als doelgroep heeft juist eerder voor een speelsere uitwerking kiest.
Het is ook belangrijk om te vermelden dat een logo niet de dienst of het product van een bedrijf hoeft te tonen. Logo’s van automerken hoeven geen auto’s te tonen, logo’s van bedrijven die computers bouwen hoeven geen computer te tonen. Een logo is puur bedoeld ter identificatie. Past het bij je doelgroep? Dan is de kans groot dat je publiek het juiste gevoel krijgt bij je onderneming.
2. De vormentaal is uniek en onderscheidend
Wanneer het beeldmerk van jouw organisatie lijkt op dat van een ander bedrijf, kan dat verwarring opleveren. Een goed voorbeeld hiervan is de gelijkenis tussen het logo van Zalando en die van PostNL. Daarom moet je van tevoren goed bedenken wie je concurrenten zijn. Zet hun logo’s eens op een rijtje. Jouw nieuwe identiteit moet natuurlijk uniek zijn!

3. Houd het simpel
Eenvoudige en complexe logo’s kunnen beiden succesvol zijn. Maar sla de plank niet mis door een onmogelijk beeldmerk te bedenken. Houd er rekening mee dat een logo groot, maar ook in klein formaat afgebeeld moet kunnen worden. Bedenk eens hoe het er op postzegelformaat uit ziet. Is het nog steeds herkenbaar? Of vallen er veel details weg? Om een logo kracht te laten uitstralen, kun je beter niet te veel details toevoegen. Je hoeft de complete filosofie van je organisatie niet in één beeldmerk te vangen. Logo’s staat in uitingen namelijk bijna nooit op zichzelf, deze zijn onderdeel van je complete huisstijl.
Wij hanteren als basisregel dat wanneer je logo goed overkomt in zwart, het sowieso ook in kleur werkt. Met andere woorden: denk eerst eens in silhouetten. Die herken je snel, van een afstand en blijven goed in je geheugen hangen.
4. Herkenbaarheid
Hoe meer uitingen je als organisatie hebt, hoe groter de uitdaging is om een constant beeld te communiceren. Of mensen je logo nu op een pen of op de gevel van je organisatie zien, je moet herkenbaar zijn. Een merk moet je makkelijk en snel kunnen herkennen aan de hand van het beeld. Dit wordt bereikt door het logo eenvoudig te maken en ervoor te zorgen dat het past bij je bedrijf.

5. De tijd doorstaan
Een goede identiteit hoef je niet vaak te veranderen. Je kunt wel enkele details aanpassen aan de huidige tijd. Houd daarom bij het bedenken van een logo niet te veel rekening met de laatste trends, want na enkele jaren gaan die trends voorbij en ziet je merk er ineens verouderd uit. De identiteit van je bedrijf is niet bedoeld om vaak vernieuwd te worden, want dat komt de herkenbaarheid niet ten goede.
Een goed voorbeeld van een tijdloos logo is die van de NS, dat al sinds 1968 in gebruik is. Daarnaast heb je natuurlijk andere bekende voorbeelden zoals Nike, Apple, Canon, McDonald’s, FedEx, IBM, Adidas, Het Wereld Natuurfonds, Disney en Philips.
6. Een goed logo is Flexibel inzetbaar
Een logo moet altijd goed tot z’n recht komen, zowel op een donkere als een lichte ondergrond. Om dit te garanderen moet het als vector zijn opgebouwd. Zo zorg je ervoor dat het logo tot iedere gewenste grootte geschaald kan worden, zonder kwaliteit te verliezen.
In de eerste fase van het opstarten van een bedrijf wordt je huisstijl vaak alleen op visitekaartjes, de website en social media gebruikt. Maar als het bedrijf groeit, kan het wellicht ook op bedrijfskleding, enveloppen, stickers of bedrijfsvoertuigen terugkomen. Het is belangrijk dat het logo flexibel kan worden ingezet, zo ben je voorbereid op de toekomst van je bedrijf.